игуменъ Варнава (varnava_mp) wrote,
игуменъ Варнава
varnava_mp

Владимирская Икона и Грозный Царь!

           Взято:  varnava_mp в Вострубите трубою во благонарочитем дни праздника нашего!
         В сегодняшний праздник Иконы Божия Матери Владимирския грех не вспомнить о ея великом почитателе и песнословце.
           Речь пойдет о древних стихирах, написанных в службе Сретению Владимирской иконы Божией матери как Вы думаете кем? Иоанном Васильевичем Грозным.
            Их до нас дошло всего 4. Самая красивая и содержательная из них предлагается Вашему вниманию. Тем более, что в контексте военных событий , звучит она просто очень актуально!

   «Слава», «И ныне». Глас 6. Вострубите трубою пѣсней во благонарочитемъ дни праздника нашего. И тмы разрушеніе и свѣту пришествіе паче солнца воссиявшу; се бо всѣх Царица и Владычица и Богородица, Мати Творца всѣх, Христа Бога нашего, услышавше моленіе недостойных рабовъ своих, на милосердіе прекланяетеся, и милостивно невидимо руцѣ простирающи къ Сыну си и Богу нашему, молитву о всей Руси предлагающи, и согрѣшениемъ свобоженіе даровати молящимся, и праведеное его прещение возвратити.
          О, великое милосердіе, Владычица, о, великое щедрото, милости Царица, о, великое заступленіе, Богородица, како убо, молящи Сына своего и Бога нашего, пришествием честнаго образа преславно и выше слова град и вся люди от напасти и смерти избавляющи.
          Царие и князи да сотекутеся, святители и священицы да возвеселятеся (смотрите мою статью о Луганской иконе по выделенной ссылке - прим. ЖЖ), и всяко возрасто вѣрных множество совокупленное всѣх Царицы, Царя рождшей, да воспоемъ благодарственная, въ радости глаголюще: «Радуйся, Божіе жилище и граде одушевленный Царя Христа Бога нашего; радуйся, християномъ излияніе милости и щедротъ и промышленія; радуйся, к тебѣ прибегающимъ пристанище и заступленіе, и избавленіе и спасеніе наше».
         Чем не прекрасная молитва за ополчение Юго-Востока и спасение всей Святой Руси? Великий Царь и полководец знал, что писал!
          И еще. Что не говорите, а дониконовские тексты все же поярче будут современных. Сейчас эта стихира выглядит совсем куцей:



     Сла́ва, и ны́нѣ, гла́съ 8: Пріиди́те, россíйстіи собо́ри, пріиди́те, вѣ́рныхъ совокупле́нія, въ срѣ́теніе Цари́цы Богоотрокови́цы: се́ бо гряде́тъ Цари́ца Свои́мъ о́бразомъ честны́мъ, спасти́ гра́дъ и лю́ди, отъ сопоста́тныхъ пога́нъ невоева́ны. О, чу́до ве́ліе и пресла́вное и пребо́льши ума́! Ка́ко прише́ствіемъ честна́го Ея́ о́браза сопроти́вніи побѣжда́ются и ски́петры царе́й на́шихъ утвержда́ются? Но́щь упраздни́ся, и де́нь прибли́жися. Его́же ра́ди Тебе́, вину́ спасе́нія на́шего, естество́ на́ше пріе́млетъ, и вся́ тва́рь воспѣва́етъ Ти́, зову́ши: ра́дуйся, Предста́тельнице, и Помо́щнице, и спасе́ніе ду́шъ на́шихъ.




          К сожалению, нашел только фрагмент стихиры, и только в исполнении женского хора...
Tags: грозный царь, дореволюцiонные тексты, исторія, месяцесловъ, русское сопротивление, старообрядчество
Subscribe

promo varnava_mp march 14, 2013 21:13 77
Buy for 10 tokens
По мнению большинства историков, мы можем более или менее достоверно судить об истории Руси, начиная с периода правления Петра I, хотя в наших знаниях и о том времени есть немало пробелов. Что же касается правления его отца, Алексея Михайловича (1629–1676 гг.), то оно окружено…
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

  • 2 comments